POHLEDEM TRENÉRA | Šestnáct bodů je velmi solidních, ale hru je potřeba postupem času zlepšovat

west151024

Základní část nejvyšší soutěže má za sebou úvodní třetinu a tak je čas na první hodnocení. Slovácko má na svém kontě šestnáct bodů a na čtvrtý Baník ztrácí pouhé dva body. Nástupce Martina Svědíka Roman West tak může být se svým vstupem na prvoligovou scénu spokojen.

Trenére, o body jste obrali z první ligové čtveřice Slávii, Spartu i Baník, přičemž zápas s Plzní vás teprve čeká. Hřeje vás těch šestnáct získaných bodů na srdci?

Šestnáct bodů je velmi solidní zisk, za deset utkání, když vezmeme v potaz los a sílu našich soupeřů. Některé zápasy právě s těmi nejlepšími soupeři byly velmi dobré. Na druhou stranu jsme si ale vytvořili i větší očekávání směrem ke zbývajícím soupeřům, kde jsme se kromě výsledku měli dopracovat i k lepší hře. A ta tam bohužel opakovaně nebyla taková. Aspoň ne taková, jakou bychom si všichni představovali.

Takže s herním projevem mužstva jste nespokojen?

Nechci být nepokorný, vzhledem k tomu, že se nám výsledkově daří. Ale prostě byl bych raději, kdyby nás k těm výsledkům přivedla i lepší předvedená hra, především do útočné fáze. Čili o něco více střel, více šancí a tím pádem i více branek. Je to většinou takové upracované, ubojované... Chybí nám lehkost při hře dopředu. 

Na druhou stranu Slovácko sebralo body oběma pražským “S”. S vedoucí Slavii doma remizovalo 0:0 a na půdě druhé Sparty uhrálo remízu 2:2… 

Samozřejmě nechci, aby to zase nevyznělo, že jsme nějak "nenažraní". S body a postavením v tabulce myslím panuje spokojenost. Nechceme urazit fotbalovou Paní Štěstěnu... Bavíme se pouze o hře a některých pasáže z ní... Kolikrát to nebaví trenéry, nebaví to samotné hráče, nebaví to fanoušky a nemůže to bavit ani majitele či sponzory, to si plně uvědomuji.

Může být problémem nepovedené jaro, příchody mnoha nových hráčů, nový trenér, zkrátka příliš mnoho letních změn najednou?

Každá ta jednotlivá věc má svoje opodstatnění. Po výsledkově slabém jaru potřeboval tým psychicky nakopnout, znovu nabýt sebevědomí... Dostat do něj znovu víru, že umí vyhrávat. To se povedlo a nějaké výsledky jsme udělali. Příchod nových hráčů, omlazování kádru, postupná přestavba týmu se samozřejmě projevit musí. Někdo se zabuduje hned, někdo potřebuje více času. Kádr se skládá v podstatě za pochodu a potřebuje čas a trpělivost aby si to všechno sedlo. Hráči i tým umí dlouhodobě dobře bránit a od toho jsme se taky odrazili. Jenže teď je potřeba více pracovat na útočné fázi, která by se měla postupem času zlepšovat. Chci věřit tomu, že až si tým sedne, co se týká typologie hráčů do obrany i útoku - mělo by to být lepší. Možná jsme ale všichni příliš nároční, netrpěliví a chceme aby nám to všechno fungovalo ihned. Čili výsledky i hra. Ale to někdy není možné, protože všechno potřebuje svůj čas.

Jak tedy z této situace ven? Aby tým měl jak výsledky, tak předváděl i líbivější hru?

Každý týden v tréninkovém procesu přidávat více a více ofenzivních činností. Postupem času zabudovat do základní sestavy další kreativní hráče. To se nám zatím nedaří. Namixovat to tak, aby se hra dopředu zlepšila, ale na druhou stranu abychom to nepřepálili přes čáru ve smyslu, že nám pak nebude fungovat ani defenzíva a přijdeme o výsledky. To by bylo taky špatně. V Boleslavi jsme zkusili větší držení míče, v Hradci více presinku a hru vzadu na riziko jeden na jednoho, a bylo to výsledkově tragické. Na druhou stranu když vezmu v potaz druhý poločas v Hradci tak byl fotbalově velmi dobrý, ale přesto jsme nedali gól a zároveň ho 2:0 prohráli. Odrazit bychom se mohli i od výkonu týmu ve druhé půli v Budějovicích. Hráli jsme sice z dobré defenzívy, ale měli jsme tam několik nebezpečných rychlých protiútoků do otevřené obrany soupeře, šance, břevno a gól. Zkrátka dosáhli jsme výsledku a bylo se i na co dívat.